Skip to main content

Hilangkan Jerawat Batu Dengan Bawang Putih

       Kesibukan waktu bekerja mahupun belajar kadang kala menyebabkan kita menjadi kurang peka dengan penjagaan kebersihan muka. Minyak dan debu mahupun kekotoran pada muka selain dari peredaran hormon dan tekanan seringkali menjadi penyebab kepada musuh utama remaja iaitu jerawat.
                                     
     
     Korang tau tak salah satu cara yang berkesan untuk menghilangkan jerawat batu adalah dengan menggunakan bawang putih. Caranya sangat mudah dan dapat dilakukan pada bila-bila masa. Namun kaedah ini hanya berkesan untuk menghilangkan jerawat batu yang baru nak timbul.Ianya tidak akan berkesan pada jerawat batu yang sudah bernanah atau keputih-putihan.
         Caranya, ambil seulas bawang putih dan dibelah dua. Ambil satu bahagian dari bawang putih tersebut kemudian gosokkan pada jerawat batu. Biarkan sehingga kering (2-3 minit). Kemudian cuci menggunakan air suam. Amalkan setiap hari. Selalunya ia akan mengambil masa tiga hari untuk jerawat batu tersebut hilang sepenuhnya. Selamat mencuba!

     (psstt..guna cara ni kena kuat semangat...pedih kot!..Sha tiap kali guna bawang putih ni memang keluar airmata ^_^ tapi puas hati dengan keberkesanannya...)

Comments

  1. Pedih tak mengapa asalkan berkesan.
    Saya tak ada jerawt.
    Kalau ada saya beli barang putih.
    Rumah saya tak ada bawang.

    ReplyDelete
  2. sye selalu buat mcm ni. hasilnya bau bawang smpai ke pagi. hehehe. tapi jerawat kecut jugak laa.

    ReplyDelete
  3. yg saya tahu cara tu guna untuk rawat ketuat.. hehhe
    nice share..

    ReplyDelete

Post a Comment

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.

Popular posts from this blog

Sebab-sebab perempuan tak layan lelaki

Okey guys..pernah tak korang?? nak tackle perempuan ended with tak kena layan..even tak kena pandang  pon??..selalunya first impression korang... "ciss..sombong!..tak lawa mana pon.."..betul tak?..perempuan kalau jenis yang suka melayan selalu kena cop murahan..kalau jual mahal korang cakap sombong lak..lelaki suka minta gambar perempuan, kalau lawa boleh ajak couple..kalau tak lawa sepantas kilat jari tu tekan button 'block'..kan kan kan..hihi...tapi TAK SEMUA lelakicamtu..

      Perempuan yang tak layan lelaki tak semestinya diorang tu sombong..diorang mesti ada sebab dan alasan tersendiri..antara sebab-sebab perempuan tak layan lelaki..?

Abang angkat..Adik angkat...boleh percaya ke??

A;  "Dont worry laa syg,dia adik angkat i jerr..tak lebih dari tuu.."..

       B:" Tak laa syg..abg John Doe tu abg angkat bby jerrrrr.."

     Pernah tak korang jumpa situasi  macam ni?..mungkin bukan pada diri korang sendiri..mungkin kawan-kawan atau orang di sekeliling korang..
      Kalau boyfriend or girlfriend korang cakap "dia just adik/abang angkat i..tak lebih dari tuu"..apa korang akan rasa?..dalam 100% kepercayaan korang pada couple korang, confirm!at least 0.5%  dari 100% tu korang akan rasa cemburu dan rasa tak secure..betul tak?..kalau betul ,normal laa tu..
     Yang pertama,sebab korang sayangkan couple korang..bak kata pepatah,cemburu tanda sayang..so memang akan timbul perasaan cemburu dengan kehadiran (baru) perempuan/lelaki lain diantara korang..


MESTI BACA..tanda-tanda seseorang kanak-kanak didera.

              Centre’s for disease control and prevention mengatakan bahawa, 499 kanak-kanak berumur 1 tahun mati akibat penderaan dalam tahun 2006. Anggaran 1 dari 5 orang kanak-kanak perempuan,manakala 1 dari 10 kanak-kanak lelaki mengalami penderaan seksual.